aku nk kongsi video menarik kt u all

Saturday, March 28, 2009

Cuba u all dgr n lihat video ni. Ape comments u all? best x?
tajuk video ni "My Mom Song". By d way , video ni mber aku bg .......

video
click kt play utk maen kn .......

kenapa aku anti motosikal



Click kt pic utk full screen

resume part 1

Friday, March 27, 2009

Smlm aku terima resume. Org 2 antaq resume melalui my email n tlg fwd kn kt mber aku. Aku x kisah lh nk tlg tapi alangkah tkejut nyer aku apabila bukak resume dier. Ade gak kesilapan yg dier bt. Tapi aku selalu gak tgk kesilapan yg slalu d bt oleh org yg nk apply keje:

kesilapan org yg selalu bt:

1) xade gmbr

xade gmbr. gmbr 2 penting supaya org yg nk interview 2 tau org 2 mcm mane org nyer. tapi perlu ati2 letak gmbr coz melalui gmbr org bleh tau kite ni mcm mane org nyer. 4 example:

katakan nk apply position customer service, jgn lh antaq gmbr kite yg garang n x senyum. confirm kene reject. ln lh klu nk mitak position utk jd pegawai polis ker, br bleh letak gmbr garang

2) kesilapan nama khas:

slalu nyer jgn lh bt kesilapan kecik seperti "MARA University Of Technology Malaysia". xpernah lagi UiTM declare nama ni. Nama UiTM br ialah "Universiti Teknologi Mara (UiTM) Malaysia". Klu aku yg interview confirm reject. Jd kene peka lh ckit dgn universiti sendiri

3) email

jgn lh bg email bkn2 dlm resume. contoh nama org 2 Zaharia Zahari , tp tulis email nike_87@yahoo.com . mmg sah org 2 x serius mintak keje. Cara yg btul utk tulis email zaharia_zahari@yahoo.com (klu x ade email guna nama sendiri better bt satu)

4) asingkan email

jgn guna email yg sama utk mintak keje dgn email yg kite guna utk subscibe benda yg bkn2 bcoz company besaq bleh read email kite. walaupun kite guna yahoo mail, gmail ker n so on. diorg ade sistem utk read email kite walaupun u all bt email kt luaq negara

5) ikut susunan

jgn lh dlm resume x ikut urutan. contoh part education. better kite start dari atas yg paling tggi iaitu master,degree,diploma,stpm n so on

6) title

jgn lh tulis title utk cover letter applying for any post. confirm reject. bcoz org 2 malas nk bukak website n tgk position ape yg diorg offer

7) print

jgn print direct resume dr jobstreet @ ape2 website yg ln. it show org 2 malas btul

8) english

kene pasti kan penggunaan grammar yg btul. klu x pasti cr lh org yg expert dlm english

nothing imposible

I suke article ni coz simple yet meaningful ....... motivate yourself .......

When someone tells you that you can't do something .......


Look around...

Consider all options...


Then GO for it!


Use all the things God gave you!


Be creative!

In the end, you will succeed and prove them wrong!


"Nothing is impossible, if your heart is willing"
"Have A Winning Life"

teka teki

1) Antara orang perempuan dengan angkasawan perempuan apakah perbezaan dan persamaannya... ?

Jawapan: Perempuan = Datang Bulan. Angkasawan Perempuan = Datang Ke bulan... Kui... Kui... Kui...

2) Antara seorang pahlawan dan seorang perawan, mereka mempunyai satu perjuangan yang sama... Apa Dia?

Jawapan: 'Darah'... Pahlawan berjuang hingga ke titisan darah yang terakhir, manakala perawan pulak berjuang hingga ke titisan darah yang pertama... huhuhu

3) Bom apakah yang tak pernah meletup?

Jawapan: Bomba & kuih bom...hehehehehe

4) Kereta apa yang orang tak pernah panggil kereta?

Jawapan: Teksi

I can read it ! can you ?

I CAN READ IT! CAN YOU?
Ada sesiapa yg boleh baca ni?

(Mgnieukt kjiaan Cmabrigde Uinervtisy sseaipa upn bleoh mmbcanaya waalu hruufyna brterbaur kraena oatk ktia tiadk mngjea hruuf stau-prestau tpai mmebcaa preaktaan sceara mnyeulruh asalakn hruuf peratma jgua ynag trakehir bareda diteamptyna) :-

fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too.
Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe can.

i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!

EARTH HOUR 2009

Earth Hour Logo by Earth Hour Global.
The question we always ask is "what can I do?" to arrest climate change. Well, as simple as it may sound, using less electricity is an important way to slow down climate change.

Climate change is caused by burning of fossil fuels like coal, oil and natural gas. Power plants are among the biggest consumers of fossil fuels, and thus if we use less electricity... well, you get the picture.

So on Saturday, March 28th 2009, at 8:30pm, we will join residents of more than 1,000 cities the world over in Earth Hour. All you have to do is turn off electricity in your homes for one hour. 50 million people participated last year, and the target this year is 1 billion.

3K (kiss - kick - kiss)

Actually aku blajar dr sorang AVP (assistant vice president). 3K ni aku br tau btapa penting nyer dlm kehidupan. Time die bg speach aku ttarik topik 3K ..... Tapi aku apply 3K 2 kt my boss

Ape itu 3K ?

3K stand 4 : Kiss , Kick , Kiss

Mcm mane nk guna 3K ?

Sekiranyer kire ingin mgubah sesorang kite kene guna 1st Kiss dgn cara memuju die :

Aku : U nyer speech best. I x pernah dgr lagi. Byk benda br I blaja dari speech u td (kite guna 1st kiss utk memuji dier)

Bos : Really. Lagi pun I maen ckp je dpn audience

2nd kite guna kick. Mcm mane nk guna kick ? aku ajar korang n tgk perbualan kt bwh ni :

Aku : Tapi bos klu u ubah ckit cr penyampaian u, msti best. Klu u bckp, try apply ur idea n dpt apply that's idea dgn keje diorg. Coz zaman skrg, staff skrg x suke dgr speech yg panjang n x bleh apply tmpt keje. Takut diaorg mengantok je dgr speech panjang2. (kite guna kick kpd dier utk bgtau ape kekurangan @ cr yg x sesuai)

Boss : I rasa mcm 2 gak. Tapi I try ubah kan

3rd Kite guna kiss blk utk memuji dier blk :

Aku : Ok lh 2, klu u ubah at least diaorg bleh apply ur idea kt tmpt keje diaorg. Jadi x sia2 lh klu diaorg dtg team building ni. Sometimes ur idea can so solve their problem.

Boss : I pun da lama tpikiq ade something yg kurang. Nnti I pikiq mcm mane nk bt my presentation lagi baek

3K ni bleh apply dlm ape2 keadaan. X kisah klu dgn bos ker, kwn ker, gf ker, bf ker @ sape2 yg rasa2 kite nk tlg ubah kn sikap, tingkah laku dier @ sbagai nyer.


Selamat mencuba

sekadar renungan bersama

Thursday, March 26, 2009

RENUNGAN:

1) Dari bujang
---- kahwin , no 1 ---- no 2 ---- dll ....

2) Dari pakai moto kapcai
---- kancil-wira ---- honda ---- seterusnye ....

3) Badminton
---- golf ....

4) Rumah sewa
---- rumah murah ---- rumah teres ---- banglow ....

5) Technician
---- supervisor ---- engineer ---- manager ....

6) Tv 14'
---- 21' ---- 29' ---- Home theather ....

7) Sg Danga
---- Tanjung Leman ---- Langkawi ---- Hadnyai ---- Bangkok ....

8) Dalam semua segi, kita mahu kan perubahan ke arah yang lebih baik dan glamour ....

9) Memancing kat parit / longkang
---- sungai ---- kolam (bayar punyer) ---- laut dalam (sewa bot mewah) ---- Kalong ....

TETAPI ....

KITA JUGA LUPA ....
SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN KITA ....

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT
ADALAH PEMBERIAN TUHAN .... 'ON LOAN' ....

SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION, BERAPA BANYAKKAH KITA MASUKKAN ITEM-ITEM YANG MEMBAWA KEARAH 'PERSEDIAN UNTUK MATI'


Umpamanya:

1) Tak sembahyang ---- pastikan sembahyang
---- jadikan amalan ....

2) Banyak maksiat
---- kurangkan ---- hapuskan ....

3) Bangi
---- Madinah ---- Mekah ....

4) Sedekah RM1.00
---- RM10.00 ---- RM100.00

5) Sembahyang di rumah
---- sembahyang di surau / masjid ....

6) 5 jam sehari menonton TV
---- 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU ....

7) 3 jam baca surat khabar / majalah / internet
---- 2 jam majalah / surat khabar / internet & 1 jam membaca AL-QURAN / selawat , zikir ....

8) Apa apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT ....

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL improvement banyak kepada ke arah KEDUNIAAN SEMATA. Perkara berkaitan AKHIRAT slowly di ketepikan ....


Contohnya:


Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur-ansur ....
Kalau dulu tak kenal DANGDUT/KARAOKE .... bila tuhan beri kenaikan pangkat & gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa
.... Macam macam lagi yang kita pun sedia maklum dan tahu .... malah berlaku dikalangan ahli keluarga kita, jiran, rakan-rakan, DLL. Jadi samalah kita membuat BALANCE ACTION PLAN, BALANCE OBJECTIVE & TARGET dan BALANCE IMPROVEMENT.

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun
.... Tuhan juga memberi kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manafaatkan dengan sebaik mungkin .... Tuhan hanya mahu kita beramal selama lebih kurang 40~~50 tahun demi untuk mendapat balasan Syurga untuk selamanya ....

infiniti ....

Semoga tuhan terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya di dunia dan akhirat ....

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin
....

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus
....

3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina
....

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung disyurga mengikut kehendak mereka
....

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung di udara tidak di bumi dan tidak di langit sampai hari kiamat
....

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik
....

7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka diseksa berserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat ....

Telah bersabda Rasullullah S.A.W:

Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat
pada hari mereka keluar dari kuburnya :

1. Orang-orang yang mati syahid
....

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan
....

3.
Orang-orang yang berpuasa di hari Arafah ....

Sekian untuk ingatan kita bersama ....

jauh kita bergerak luas lah pandangan kita

Aku nk kongsi bersama kisah mber aku ni. Aku slalu gak lepak dgn mber aku ni. Suatu ari, kt kedai Khulafa, kiteorg mcm biasa lh bborak. Kiteorg bertiga lepak kt ctu. Sorang2 demi sorang cite ....... smpai je giliran mmber aku start bcerite.

Mber 1 : Smlm aku g Kelantan

Aku : Buat ape g cna?

Mber 1 : Aku follow mber aku g cna

Aku : Brape ari g cna?

Mber 1 : dlm 2 ari

Mber 1 : ko tau kt cna tembikai di panggil timun

Aku : Aku mula terpingga. Aku x phm

Mber 2 : Mmg lh dpanggil timun, nape ek?

Aku : Ye ker .......

Mber 1 : Mcm ni cite dier. Time tghari aku g lepak kt warong tepi jln area KB . Aku time 2 lapaq sgt2. Aku g lh order makanan. Aku panggil lh makcik 2

Makcik : Adek nk order ape?

Mber 1 : Kak sy nk order nasi kerabu

Makcik : Air ape?

Mber 1 : Air tembikai

Makcik : Timun ker?

Mber 1 : Bkn makcik, air tembikai

Kiteorg tergelak sambil mdgr cite dier

Makcik : Air timun

Mber 1 : Air tembikai ....... mmber aku mula bengang (dlm ati makcik ni x phm ker)

Makcik : Jap (terus beredar kt dapur)

Selang 1 minit makcik 2 dtg jumpe dier

Makcik : (Makcik 2 bwk buah tembikai dan letak atas meja) . Adik nk air tembikai ker

Mber 1 : Aaaaa makcik

Makcik : Cni air tembikai d panggil timun

Mber 1 : (Mber aku tkejut gak ape yg makcik 2 ckp) . Ye ker makcik . (Mber aku tsenyum)

Mber 1 : Sy nk order air timun

Makcik : Jap lg sy antar

Aku ckp dgn mber aku "2 lh lain tmpt ln lh cr dier" . Pendek kata, sometimes kite kene gak blaja bahasa ln selain bahasa melayu bcoz memudahkan kite communicate dgn org x kite kenal.

jom kite gelak bersama2





Click kt pic utk full screen

jom support kempen 60 hour earth

Wednesday, March 25, 2009

Earth Hour Logo by Earth Hour Global.

Jom ramai2 kite support kempen 60 Earth Hour dgn memadamkan lampu umah pada ari sabtu ni (28/3/09) kui 8.30 pm - 9.30 pm. Bersama2 lh kite support masyarakat dunia untuk menyelamatkan bumi. Ape lagi, ajak lh mber, kwn kepada mber, bapa, atuk, saudara mara, sepupu, cucu, cicit, x-gf, x-bf, x-clasmate, opismate, kekasih, scandal, dan sebagainya untuk padam kan lampu umah pada hari sabtu ni sebagai tanda kite support kempen ni.

Jgn lupe tukaq kn warna blog anda kepada hitam sebagai sokongan kepada kempen 60 Earth Hour ........

Vote Earth! Switch Off Your Lights For Earth Hour by Shepard Fairey by Earth Hour Global.

VOTE EARTH
http://www.earthhour.org/

- save energy safe life -
We have to protect our home-The Earth!

tips memilih tempat duduk di dalam kapal terbang

http://www.rap.ucar.edu/applications/llwas/windshear-crash-lge-hvs.jpgairplane-crash by astrogator.Vliegtuig neergestort voor de Polderbaan / Airplane crash near Polderbaan Schiphol by michelvanbergen.

Kebanyakkan org memilih tempat duduk di dalam kapal terbang berdasarkan keselesaan dan tempat duduk yang mempunyai tingkap......... kadang2 memilih tmpt duduk di hadapan @ belakang agar memudahkan kite keluar dari kapal terbang......

Sometimes ada juga memilih tempat duduk kerana senang pergi toilet........ tp adakah kite memilih tempat duduk berdasarkan KESELAMATAN?


Mengapa memilih tempat duduk perlu mengambil kira keselamatan?


sekiranya berlaku kemalangan , peluang untuk hidup masih ada...... at least kita sudah bersedia menghadapi kemalangan.


Bagaimana memilih tempat duduk?


Apabila kite perhatikan nahas kapal terbang yang berlaku di seluruh dunia, kebanyakkan penumpang yang selamat adalah penumpang yang duduk di tengah @ berdekatan dengan sayap. Apabila berlaku kemalangan seperti terhempas , selalunya bahagian tengah pesawat selalunya terselamat sebab struktur bahagian tengah lebih teguh dibandingan bahagian hadapan @ ekor...... jd chances untuk hidup adalah tinggi.....


Jadi fikir2 kan lah b4 memilih tempat duduk di dalam kapal terbang

kiss meanings

Kiss on the hand - I adore you.


Kiss on the cheek - I just want to be friends.


Kiss on the chin - You are cute!


Kiss on the neck - I want you.


Kiss on the lips - I love you.


Kiss on the ears - Let's have some fun.


Kiss anywhere else - You're the best.


I hope this tips will help u 2 understand ur partner..............

makanan tghari bersama ayam penyet

Td tghari aku kuaq dgn opismate aku Nancy, Su n Hana. Kiteorg g mkn kt food court carrefour kt subang ni. Smpai aku kt cna aku melangkah masuk kt shopping complex 2. Alangkah kecian nyer aku tgk org yg bt promote MAKNA, tapi org yg lalu x layan diaorg. Sedangkan ape yg d buat oleh mereka adalah benda yang murni ........

http://farm1.static.flickr.com/35/107947628_65fe60bea6.jpg
Ayam penyet

Smpai je dlm food court, aku jln2 tgk satu2 persatu kedai. Maklumlah aku ni memilih makanan. X suka mkn benda yg sama ....... uhuhu ......... mata aku trnampak ayam penyet. Tanpa aku bfikiq aku terus order. "Bang nk satu ayam penyet". "Da siap dek". Wah kejap je die bt, x smpai 3 minit. Aku kuaq kn wang aku dr wallet aku n aku byr RM 7.00. Lepas aku byr, awk bwk lh ayam penyet g meja mkn ku ........ lantas aku jamah ayam penyet sambil2 2 bborak dgn opismate.........SEDAP ...... aku mkn ayam sambil bpeluh coz aku mkn sambal belacan ........ tp aku ckp dgn mber aku, ayam penyet aku makan 2 x bleh lawan ayam penyet aku mkn bersama org yg tersayang berdepan dengan sunway piramid. LAGI SEDAP ....... UHUHUHU. Ayam penyet actually baru gak kt Malaysia, asal dari Indonesia. Jadi x rugi u all rasa masakan ayam penyet dari negara jiran kita.

Gmbr Nancy - bdk nyer comel, malu2 kucing, bdk Sabah, single & available (photostat borang d terima)

Gmbr Ayam penyet kt Restoran Ayam Penyet kat bhadapan Sunway Piramid
Ayam Penyet Ria by The Beauty of Spring.

Selamat mencuba ........

demam oh demam...........

Arini aku demam tapi kene gak g opis coz nk cover bos nyer pasal ......... uhuhuhu. Da demam, aku selsema pulak. Damm it. Penyakit aku x suke selsema coz akan block saluran pernafasan aku. Skrg aku feel tired coz x byk oxygen masuk ke otak. Eventhough aku pernah bt operation kt hidung, tapi stil block sebelah kiri. Aku bt operation kt Pantai Medical Centre. Best gak duk kt hospital 2 tp duit byk gak kuaq. uhuhuhu. Aku nk ucapan thanks kepada mber aku yg ambik berat kt aku time 2 specially sham, c, abg ku,amir n d geng.

2007 operation:


Ingat pagi ni aku nk g beli spray hidung. Maklum lah aku ni suke sakit2 ............ hehehehehe ........... Tapi coz dier mahal gak dlm berpuluh2 ringgit. 2 br ubat, blom lg jumpe doctor utk bt scanning. Scanning masukkan camera dlm hidung. Best giler smpai aku pening kepala coz hidung aku kene bius. Aku dl pernah bt kt DMC. Baru aku tau dlm hidung 2 mcm mane. Dah lah aku pokai x ade wang bah. Khazanah cepat lh masuk kan duit kiteorg .......... hehehehehe.