10 jenis solat yang tidak diterima oleh Allah S.W.T

Thursday, April 9, 2009

Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud : "Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya." (Tabyinul Mahaarim)

Rasulullah S.A.W telah bersabda bahawa : "10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah S.W.T, antaranya :

1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.

2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.

3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.

4. Orang lelaki yang melarikan diri.

5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).

6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.

7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.

8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.

9. Orang-orang yang suka makan riba'.

10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar."

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : "Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah S.W.T dan jauh dari Allah."

Hassan r.a berkata : "Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk."

sape kata pelajar Malaysia x bleh cipta robot bleh sembahyang

Wednesday, April 8, 2009

video

Aku nak ucapkan tahniah kepada pelajar ni dr UIA yg mecipta robot yg bleh sembayang. 1st time in my life aku dpt tgk robot bleh smbyg. memang hebat........

klu lh pihak IPTA bg peluang dan ruang kepada student2 mcm ni utk menonjol creativity diaorg, sy percaya student2 kite mampu bina satu robot yg mpunyai nilai2 islam yg lebih canggih dan mampu mgatasi robot2 dr Jepun. kite bleh lihat lh sendiri dr videoclip ni bertapa creative nyer student2 kite walaupun kite sendiri x mpunyai teknologi dan peralatan dr luaq negara tp kita mampu mghasilkan sesuatu yg boleh dbanggakan.

Syabas kepada student yg bt robot ni.

MALAYSIA BOLEH !!!

sehari d temerloh

Team kiteorg bt prgrm ni

Semalam aku g temerloh coz ade prgrm cna. maklum lh aku ni assistance project. aku btolak dlm kui 5.30 a.m. dr s.alam dgn harapan smpai temerloh b4 8.30 a.m. mcm biasa lh bos aku ambik aku dr umah n die bwk kete smpai kt gombak b4 kiteorg tukaq pemandu. kiteorg jumpe consultant kiteorg on d way to pahang...... dlm kui 6.10 a.m.

Kete consultant kiteorg guna Pajero n my boss car Ford Ranger

Tempat kiteorg jumpe consultantaku klaparan time 2. coz x sempat nk bkfast. cuma aku jamah roti je. ckit je. lgpun time aku pening kpala n sakit perut. lepas jumpe consultant kiteorg terus gerak. guna 2 buah kete. aku bwk kete bos aku iaitu ford ranger n our counsultant bwk pajero......

dekat highway kt pahang aku kiteorg test klajuan. mula2 kiteorg bwk 90 km/j lepas 2 110 km/j lepas 2 130 km/j. masa aku bwk 130 km/j aku pelik coz kete pajero consultant kiteorg meninggal kn kiteorg jauh. jd aku x puas ati aku tekan minyak smpai 145 km/j br aku dpt kejar pajero 2 n pajero time 2 bwk 130 km/j. huhuhuhu. x sangka pajero 2 lg laju dr ford ranger.

Dalam class

My boss tgh bt keje

smpai kt estate kerdau dlm kui 8.45 a.m lmbt ckit dr jadual. kiteorg kemas2 n prepare material. aku dpt layan istimewa dr bos n staff kt cna. mcm 1st class. uhuhuhu. class kiteorg start kui 9.15 a.m. nama program aku 4X4 Defensive Driving. pgrm ni lebih focus mcm mane nk bwk 4 wheel drive dlm estate dgn btul tmasuk turun bukit, reverse , naek bukit n cr menyelamat kete ln. prgrm d bahagikan kpd 2 iaitu dlm class dan luaq class.

dlm class dioarg dgr ceramah n dekat luaq dioarg akan apply ape yg diaorg blaja dlm class td dgn situasi yg sbenar. best giler prgrm ni..... uhuhuhu

waktu tghari kiteorg ade discussion:

tapi aku baca novel...... hahahaha

kui 2.30 p.m :
Tgh bt discussion b4 start

Di kawasan estate , amali

dlm kui 2.30 p.m kiteorg start bt practical kt luaq. ape yg diaorg blaja dlm class akan d practice kn kt luaq. mcm2 gelagat participant aku tgk. ade yg da lama bwk kete, tp stil x tau bwk kete dgn cr btul.... uhuhuhu. tp sayang nyer prgrm ni hanya utk company kiteorg je...... uhuhuhu

Gmbr2 participants

Abis prgrm dlm kui 7.00 p.m...... kiteorg terus blk s.alam.........

effect of cold water


Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas ....

Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!. Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah akan mendapat faedah dari amalan ini.

Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk korang baca. Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT.
Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.


:Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!


Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri.
Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda.
Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung.
Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur. Marilah kita berwaspada dan berhati-hati...

Lebih banyak korang tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup...

tahniah kpd Dato' Sri Mohd Najib

Monday, April 6, 2009



Rasa nyer x tlambat nk ucapkan tahniah kpd dan syabas Yang Amat Berhomat Dato' Sri Mohd Najib bin Haji Tun Abdul Razak yang dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia ke-6 pada 3 April 2009.

sedey

Smlm aku menitis air mata tkenang ape yg menimpa diri ku selama ni. x mampu ku ungkapkan dgn kata2 walaupun satu patah pkataan pun. hanya kesedihan menyelubungi diriku ini. aku da x tau nk luahkan pada sape2. hanya org 2 yang memahami perasaan ku tapi skrg da jd kenangan.

Lagu "kerispatih - tapi bukan aku" yang mampu ku dgr kan

trauma ......

Saturday, April 4, 2009

Smlm aku blk dr melaka odw ke s.alam .......... aku trauma coz hampir xcident. aku time 2 bwk 140 km/j. time 2 gak aku ilang focus coz tgh memikir seseorang. smpai je kt highway seremban aku nmpk trailer lorong kiri. depan trailer 2 ade lori. tp lori 2 slow lh maklum lh x laju. lorong tgh ade sebuah kancil tp blakang ckit dr lori 2. jarak antara lori n kancil 2 bleh memuatkan sebuah kete. aku berada d lorong kiri blakang kancil n time 2 aku bwk 140 km/j.

tibe2 treler yg dr seblah kanan try memotong lori kt hadapan dgn masuk laluan tgh2. tp at d same time treler 2 try menghempit kete kancil yg berada d tgh2. aku da panic coz kacil 2 try ke sebelah kiri, tp aku x sempat nk brek utk bg laluan kancil 2 masuk kiri. coz ade bberapa kete kt blakang aku. dlm ati klu aku bhenti confirm aku xcident.

nasib baek time treler 2 potong ade masa pemandu kancil utk slow kn kete. klu pemandu kancil 2 lewat 30 second slow kn kete, confirm kancil 2 masuk bwh treler. confirm gak aku xcident time 2 coz x sempat nk mgelak.

aku dgn bos aku tkejut gak time 2. tp aku tgk muka pemandu kancil 2 cuak giler. kecian kt dier. mmg celaka lh pemandu treler 2. damm u ....... ape pun alhamdullillah aku selamat smpai s.alam

kehidupan aku kt melaka ......... utk 5 ari je

Mlm smlm aku smpai Merlimau, Melaka ...... penat giler driving, da lah bwk 110 km/j coz my bos bgn, dier x tdo pun dlm kete. Jd aku kene bwk slow. Klu die tdo aku slalu bwk 140-150 km/j dr s.alam ke merlimau.

Aku bertolak dr s.alam kui 7.20pm n smpai merlimau dlm kui 9.20 coz jem kt certain2 tmpt. Odw g cna aku bborak dgn my boss. Discus pasal bness ...... uhuhuhuhu sharing bness br ....... byk gak benda yg dkupas ........ sampai je merlimau aku singah mkn kt kedai mkn bdepan dgn central point merlimau ....... br je 4 mggu x g cna byk gak perubahan yg d bt oleh owner kedai ......

Aku order teh ais limau, minuman kesukaan aku n aku order nasi lemak berlauk kan ikan sardin n ayam goreng ....... sedap giler ....... suasana kt area 2 sunguh meriah coz ramai bdk2 politeknik lepak ....... sambil2 diaorg tgk konsert sure heboh. My bos order air teh tarik n nasi lemak berlauk kan ayam goreng. Tp mcm biasa lh lepas mkn my boss kene byr ....... uhuhuhuhu

Nasib baek time nk blk ker rumah staf, my bos bwk kete. Aku x larat coz time bwk kete aku pening kepala. X sempat mkn ubat. Nasib baek aku bleh bwk kete kt highway klu x ............



Walaupun aku pening, tp wajah aku btukaq ceria coz kiteorg da smpai kt tmpt d tuju i iaitu umah staff ........ hanya 500 meter dr kedai mkn td ...... umah yg company aku bg umah fully furnish mcm hotel. aku duk ctu utk 5 ari je ...... lepas 2 blk ker s.alam

Smpai2 je umah letak brg, aku my pc .....
ni lh brg2 org bujang ....... uhuhuhu
nasib baek ade celcom broadband ...... bleh lh aku surf internet .......
bagasi aku ni ...... mcm nk pindah sebulan

muka mgantok tahap cipan ....... b4 aku tdo smpat lg surf internet
Mlm tadi ku tdo awl gak b4 11 pm ....... tp aku tdo lampu on coz takut kene rogol ....... hahahaha , yg best ialah aku tdo sorang n my bos tdo kt bilik sebelah ........

1st day

Next day aku bgn 6 suku, pagi2 da mgantok giler ..... stil letih lh. gmbr ni time aku br bgn tdo ........ lepas 2 g mandi ...... sori no pic time aku mandi ...... hahahahah

Lepas aku da siap, n aku g classroom kui 8 am lebih awl dr my bos ...... hehehehehe. apepun pg ni aku kene ceria coz aku bdepan dgn customer company...... uhuhuhuhu ..... aku show korang gmbr tmpt training kiteorg.

time dlm classroom ......... start class kui 8.30 am


pg2 aku kene bt keje guna on9 ...... uhuhuhu

Mlm ni aku ade gak class smpai tgh mlm ....... woooooo penat woooooo

2nd day

mcm biasa lh aku g class kui 8.00 uhuhuh, tp awl ckit dr bos aku lh. walaupun mata aku rasa masa mgantok tp aku msti bsemangat coz 2 give good impression ....... hahahahahaha ...... tecnique aku ......... mcm biasa lh pg2 lg bos aku bg ceramah n bt group discussion ...


waktu tghari pulak kite org bt prgrm jln2 mcm org buta ........ byk gak bende diaorg pelajari. at least dioarg tau mcm mane org buta bjln. bg aku projek ni mberi keinsafan kpd diaorg supaya bsyukur ape yg diberi oleh Allah kpd kite.
comel giler dieorg guna penutup mata ........ hehehehe

ptg pulak kiteorg ade group dicussion .......... x abis2 group discussion. nk bt mcm mane tp 2 lh cr nk sharing our xperience 2 others.
byk gak bdk2 ni blaja walaupun ade d kalangan diaorg umo lebih 40 thn. semu share their xperience 4rom previous project ...... uhuhuhu

mlm pulak kite ade xtiviti bt kotak..... mcm bdk2 pulak rasanyer. tp project ni penuh dgn isi tersirat. byk lh strategi perlu d gunakan utk bt satu kotak. bkn senang ek.


kiteorg abis xtiviti ni dlm kui 2 lebih. mgantok giler aku mlm 2. smpai ke tahap da nk tdo dlm class..... uhuhuhu

Day 3


aktiviti kiteorg ari ketiga...... susah gak diaorg nk lalukan coz kene perlu ade balancing kt bdn..... ape pun aku ucapkan syabas kt diaorg coz bjaya lalui project ni....... ari ke-3 byk gak aktiviti kiterog bt tp aku cuma bleh show ckit2 gmbr xtivit kiteorg coz ia adalah rahsia kerajaan ...... ahahahahaha

utk ari ke-4 & 5 aku x bleh lh nk show xtiviti outdoor kiteorg. start aktivti kui 9.30 am ...... sori ....... ni tp ari ke-4 kiteorg abis xtiviti outdoor dlm kui 2 pagi .... uhuhuhuhu ............

mgantok gak pg jumaat coz nk bt projek br....... tepat kui 6.45 pm jumaat ari blk lh ke s.alam d mana umah ku berada .........

ape pun thanks lh 2 participant yg join dis programme


resume part 2

Wednesday, April 1, 2009

Smlm aku dpt email dr org aku x kenal. suruh aku fwrd kn cover letter n resume dier kt opismate aku. Ni kali kedua aku tkejut tp aku kene bkongsi dgn korang cover letter yg salah. Bc n faham kn cover letter kt bwh ni:

Tuan,

PERMOHONAN SEBARANG JAWATAN.

Adalah saya diarahkan untuk menarik perhatian tuan mengenai perkara yang tersebut.

2. Berhubung dengan perkara ini, saya ingin menyatakan bahawa saya amat berminat untuk mengisi kekosongan jawatan yang terdapat di syarikat tuan. Di sini saya lampirkan curriculum vitae mengenai diri saya.

3. Saya berharap permintaan saya ini di pertimbangkan oleh pihak tuan dengan sewajarnya dan berharap keputusannya tidak mengecewakan saya. Segala kerjasama dari pihak tuan amatlah saya hargai dengan ucapan ribuan terima kasih.

Sekian harap maklum.

Yang benar,


1st mistake dier ialah "PERMOHONAN SEBARANG JAWATAN" . klu kite tulis statement ni confirm reject resume @ KIV. nmpk btul kite ni malas nk cr position dlm company. skrg byk company da advertise dlm internet. jd xade masalah nk access. next nk apply keje bt lh research dl position ape yg ada dlm company 2 ..... lgpun HR malas nk layan org mcm ni n ramai lg yg mintak kt company dierog.

2nd mistake ialah "berharap keputusannya tidak mengecewakan saya" . ni statement seolah2 try nk ugut company. skrg sape yg bt keputusan nk ambik org ? dier @ company... ln lh klu dier ade kenal org dlm. jadi ati2 tulis cover letter.

Gud luck kepada sape yg tgh mcari keje skrg .......

Earth hour: TNB records 550MW drop

Monday, March 30, 2009

KUALA LUMPUR: Although the Earth Hour campaign last Saturday resulted in electricity consumption dipping by 550 megawatt but Tenaga Nasional Berhad (TNB) is not complaining.

Rather, TNB accepted that the hour-long campaign, which began at 8.30pm, was for a good cause.

The 550 megawatt is equivalent to 14 million fluorescent bulbs of 40 watt each.

"While this minor fall in demand will result in a slight shaving of our revenue, we accept that Earth Hour is for a good cause," said TNB president/chief executive officer Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh in a statement here Monday.

He said, during the one-hour period of the energy conservation initiative, TNB staff were extra vigilant, in the event of untoward operational snags.

"Everything went on very smoothly and we were able to respond to the slightly lower demand, without any operational glitch.

"Demand peaked almost rapidly at 9.30pm, to follow the normal Saturday evening demand pattern," added Che Khalib.

He said TNB was surprised by the support and appreciation demonstrated by many of its customers on the worldwide Earth Hour campaign. - Bernama

Published: Monday March 30, 2009 MYT 8:43:00 PM, The Star