10 jenis solat yang tidak diterima oleh Allah S.W.T

Thursday, April 9, 2009

Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud : "Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya." (Tabyinul Mahaarim)

Rasulullah S.A.W telah bersabda bahawa : "10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah S.W.T, antaranya :

1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.

2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.

3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.

4. Orang lelaki yang melarikan diri.

5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).

6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.

7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.

8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.

9. Orang-orang yang suka makan riba'.

10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar."

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : "Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah S.W.T dan jauh dari Allah."

Hassan r.a berkata : "Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk."

sape kata pelajar Malaysia x bleh cipta robot bleh sembahyang

Wednesday, April 8, 2009

video

Aku nak ucapkan tahniah kepada pelajar ni dr UIA yg mecipta robot yg bleh sembayang. 1st time in my life aku dpt tgk robot bleh smbyg. memang hebat........

klu lh pihak IPTA bg peluang dan ruang kepada student2 mcm ni utk menonjol creativity diaorg, sy percaya student2 kite mampu bina satu robot yg mpunyai nilai2 islam yg lebih canggih dan mampu mgatasi robot2 dr Jepun. kite bleh lihat lh sendiri dr videoclip ni bertapa creative nyer student2 kite walaupun kite sendiri x mpunyai teknologi dan peralatan dr luaq negara tp kita mampu mghasilkan sesuatu yg boleh dbanggakan.

Syabas kepada student yg bt robot ni.

MALAYSIA BOLEH !!!

sehari d temerloh

Team kiteorg bt prgrm ni

Semalam aku g temerloh coz ade prgrm cna. maklum lh aku ni assistance project. aku btolak dlm kui 5.30 a.m. dr s.alam dgn harapan smpai temerloh b4 8.30 a.m. mcm biasa lh bos aku ambik aku dr umah n die bwk kete smpai kt gombak b4 kiteorg tukaq pemandu. kiteorg jumpe consultant kiteorg on d way to pahang...... dlm kui 6.10 a.m.

Kete consultant kiteorg guna Pajero n my boss car Ford Ranger

Tempat kiteorg jumpe consultantaku klaparan time 2. coz x sempat nk bkfast. cuma aku jamah roti je. ckit je. lgpun time aku pening kpala n sakit perut. lepas jumpe consultant kiteorg terus gerak. guna 2 buah kete. aku bwk kete bos aku iaitu ford ranger n our counsultant bwk pajero......

dekat highway kt pahang aku kiteorg test klajuan. mula2 kiteorg bwk 90 km/j lepas 2 110 km/j lepas 2 130 km/j. masa aku bwk 130 km/j aku pelik coz kete pajero consultant kiteorg meninggal kn kiteorg jauh. jd aku x puas ati aku tekan minyak smpai 145 km/j br aku dpt kejar pajero 2 n pajero time 2 bwk 130 km/j. huhuhuhu. x sangka pajero 2 lg laju dr ford ranger.

Dalam class

My boss tgh bt keje

smpai kt estate kerdau dlm kui 8.45 a.m lmbt ckit dr jadual. kiteorg kemas2 n prepare material. aku dpt layan istimewa dr bos n staff kt cna. mcm 1st class. uhuhuhu. class kiteorg start kui 9.15 a.m. nama program aku 4X4 Defensive Driving. pgrm ni lebih focus mcm mane nk bwk 4 wheel drive dlm estate dgn btul tmasuk turun bukit, reverse , naek bukit n cr menyelamat kete ln. prgrm d bahagikan kpd 2 iaitu dlm class dan luaq class.

dlm class dioarg dgr ceramah n dekat luaq dioarg akan apply ape yg diaorg blaja dlm class td dgn situasi yg sbenar. best giler prgrm ni..... uhuhuhu

waktu tghari kiteorg ade discussion:

tapi aku baca novel...... hahahaha

kui 2.30 p.m :
Tgh bt discussion b4 start

Di kawasan estate , amali

dlm kui 2.30 p.m kiteorg start bt practical kt luaq. ape yg diaorg blaja dlm class akan d practice kn kt luaq. mcm2 gelagat participant aku tgk. ade yg da lama bwk kete, tp stil x tau bwk kete dgn cr btul.... uhuhuhu. tp sayang nyer prgrm ni hanya utk company kiteorg je...... uhuhuhu

Gmbr2 participants

Abis prgrm dlm kui 7.00 p.m...... kiteorg terus blk s.alam.........

effect of cold water


Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas ....

Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!. Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah akan mendapat faedah dari amalan ini.

Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk korang baca. Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT.
Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.


:Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!


Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri.
Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda.
Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung.
Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur. Marilah kita berwaspada dan berhati-hati...

Lebih banyak korang tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup...

tahniah kpd Dato' Sri Mohd Najib

Monday, April 6, 2009



Rasa nyer x tlambat nk ucapkan tahniah kpd dan syabas Yang Amat Berhomat Dato' Sri Mohd Najib bin Haji Tun Abdul Razak yang dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia ke-6 pada 3 April 2009.

sedey

Smlm aku menitis air mata tkenang ape yg menimpa diri ku selama ni. x mampu ku ungkapkan dgn kata2 walaupun satu patah pkataan pun. hanya kesedihan menyelubungi diriku ini. aku da x tau nk luahkan pada sape2. hanya org 2 yang memahami perasaan ku tapi skrg da jd kenangan.

Lagu "kerispatih - tapi bukan aku" yang mampu ku dgr kan

trauma ......

Saturday, April 4, 2009

Smlm aku blk dr melaka odw ke s.alam .......... aku trauma coz hampir xcident. aku time 2 bwk 140 km/j. time 2 gak aku ilang focus coz tgh memikir seseorang. smpai je kt highway seremban aku nmpk trailer lorong kiri. depan trailer 2 ade lori. tp lori 2 slow lh maklum lh x laju. lorong tgh ade sebuah kancil tp blakang ckit dr lori 2. jarak antara lori n kancil 2 bleh memuatkan sebuah kete. aku berada d lorong kiri blakang kancil n time 2 aku bwk 140 km/j.

tibe2 treler yg dr seblah kanan try memotong lori kt hadapan dgn masuk laluan tgh2. tp at d same time treler 2 try menghempit kete kancil yg berada d tgh2. aku da panic coz kacil 2 try ke sebelah kiri, tp aku x sempat nk brek utk bg laluan kancil 2 masuk kiri. coz ade bberapa kete kt blakang aku. dlm ati klu aku bhenti confirm aku xcident.

nasib baek time treler 2 potong ade masa pemandu kancil utk slow kn kete. klu pemandu kancil 2 lewat 30 second slow kn kete, confirm kancil 2 masuk bwh treler. confirm gak aku xcident time 2 coz x sempat nk mgelak.

aku dgn bos aku tkejut gak time 2. tp aku tgk muka pemandu kancil 2 cuak giler. kecian kt dier. mmg celaka lh pemandu treler 2. damm u ....... ape pun alhamdullillah aku selamat smpai s.alam

kehidupan aku kt melaka ......... utk 5 ari je

Mlm smlm aku smpai Merlimau, Melaka ...... penat giler driving, da lah bwk 110 km/j coz my bos bgn, dier x tdo pun dlm kete. Jd aku kene bwk slow. Klu die tdo aku slalu bwk 140-150 km/j dr s.alam ke merlimau.

Aku bertolak dr s.alam kui 7.20pm n smpai merlimau dlm kui 9.20 coz jem kt certain2 tmpt. Odw g cna aku bborak dgn my boss. Discus pasal bness ...... uhuhuhuhu sharing bness br ....... byk gak benda yg dkupas ........ sampai je merlimau aku singah mkn kt kedai mkn bdepan dgn central point merlimau ....... br je 4 mggu x g cna byk gak perubahan yg d bt oleh owner kedai ......

Aku order teh ais limau, minuman kesukaan aku n aku order nasi lemak berlauk kan ikan sardin n ayam goreng ....... sedap giler ....... suasana kt area 2 sunguh meriah coz ramai bdk2 politeknik lepak ....... sambil2 diaorg tgk konsert sure heboh. My bos order air teh tarik n nasi lemak berlauk kan ayam goreng. Tp mcm biasa lh lepas mkn my boss kene byr ....... uhuhuhuhu

Nasib baek time nk blk ker rumah staf, my bos bwk kete. Aku x larat coz time bwk kete aku pening kepala. X sempat mkn ubat. Nasib baek aku bleh bwk kete kt highway klu x ............



Walaupun aku pening, tp wajah aku btukaq ceria coz kiteorg da smpai kt tmpt d tuju i iaitu umah staff ........ hanya 500 meter dr kedai mkn td ...... umah yg company aku bg umah fully furnish mcm hotel. aku duk ctu utk 5 ari je ...... lepas 2 blk ker s.alam

Smpai2 je umah letak brg, aku my pc .....
ni lh brg2 org bujang ....... uhuhuhu
nasib baek ade celcom broadband ...... bleh lh aku surf internet .......
bagasi aku ni ...... mcm nk pindah sebulan

muka mgantok tahap cipan ....... b4 aku tdo smpat lg surf internet
Mlm tadi ku tdo awl gak b4 11 pm ....... tp aku tdo lampu on coz takut kene rogol ....... hahahaha , yg best ialah aku tdo sorang n my bos tdo kt bilik sebelah ........

1st day

Next day aku bgn 6 suku, pagi2 da mgantok giler ..... stil letih lh. gmbr ni time aku br bgn tdo ........ lepas 2 g mandi ...... sori no pic time aku mandi ...... hahahahah

Lepas aku da siap, n aku g classroom kui 8 am lebih awl dr my bos ...... hehehehehe. apepun pg ni aku kene ceria coz aku bdepan dgn customer company...... uhuhuhuhu ..... aku show korang gmbr tmpt training kiteorg.

time dlm classroom ......... start class kui 8.30 am


pg2 aku kene bt keje guna on9 ...... uhuhuhu

Mlm ni aku ade gak class smpai tgh mlm ....... woooooo penat woooooo

2nd day

mcm biasa lh aku g class kui 8.00 uhuhuh, tp awl ckit dr bos aku lh. walaupun mata aku rasa masa mgantok tp aku msti bsemangat coz 2 give good impression ....... hahahahahaha ...... tecnique aku ......... mcm biasa lh pg2 lg bos aku bg ceramah n bt group discussion ...


waktu tghari pulak kite org bt prgrm jln2 mcm org buta ........ byk gak bende diaorg pelajari. at least dioarg tau mcm mane org buta bjln. bg aku projek ni mberi keinsafan kpd diaorg supaya bsyukur ape yg diberi oleh Allah kpd kite.
comel giler dieorg guna penutup mata ........ hehehehe

ptg pulak kiteorg ade group dicussion .......... x abis2 group discussion. nk bt mcm mane tp 2 lh cr nk sharing our xperience 2 others.
byk gak bdk2 ni blaja walaupun ade d kalangan diaorg umo lebih 40 thn. semu share their xperience 4rom previous project ...... uhuhuhu

mlm pulak kite ade xtiviti bt kotak..... mcm bdk2 pulak rasanyer. tp project ni penuh dgn isi tersirat. byk lh strategi perlu d gunakan utk bt satu kotak. bkn senang ek.


kiteorg abis xtiviti ni dlm kui 2 lebih. mgantok giler aku mlm 2. smpai ke tahap da nk tdo dlm class..... uhuhuhu

Day 3


aktiviti kiteorg ari ketiga...... susah gak diaorg nk lalukan coz kene perlu ade balancing kt bdn..... ape pun aku ucapkan syabas kt diaorg coz bjaya lalui project ni....... ari ke-3 byk gak aktiviti kiterog bt tp aku cuma bleh show ckit2 gmbr xtivit kiteorg coz ia adalah rahsia kerajaan ...... ahahahahaha

utk ari ke-4 & 5 aku x bleh lh nk show xtiviti outdoor kiteorg. start aktivti kui 9.30 am ...... sori ....... ni tp ari ke-4 kiteorg abis xtiviti outdoor dlm kui 2 pagi .... uhuhuhuhu ............

mgantok gak pg jumaat coz nk bt projek br....... tepat kui 6.45 pm jumaat ari blk lh ke s.alam d mana umah ku berada .........

ape pun thanks lh 2 participant yg join dis programme


resume part 2

Wednesday, April 1, 2009

Smlm aku dpt email dr org aku x kenal. suruh aku fwrd kn cover letter n resume dier kt opismate aku. Ni kali kedua aku tkejut tp aku kene bkongsi dgn korang cover letter yg salah. Bc n faham kn cover letter kt bwh ni:

Tuan,

PERMOHONAN SEBARANG JAWATAN.

Adalah saya diarahkan untuk menarik perhatian tuan mengenai perkara yang tersebut.

2. Berhubung dengan perkara ini, saya ingin menyatakan bahawa saya amat berminat untuk mengisi kekosongan jawatan yang terdapat di syarikat tuan. Di sini saya lampirkan curriculum vitae mengenai diri saya.

3. Saya berharap permintaan saya ini di pertimbangkan oleh pihak tuan dengan sewajarnya dan berharap keputusannya tidak mengecewakan saya. Segala kerjasama dari pihak tuan amatlah saya hargai dengan ucapan ribuan terima kasih.

Sekian harap maklum.

Yang benar,


1st mistake dier ialah "PERMOHONAN SEBARANG JAWATAN" . klu kite tulis statement ni confirm reject resume @ KIV. nmpk btul kite ni malas nk cr position dlm company. skrg byk company da advertise dlm internet. jd xade masalah nk access. next nk apply keje bt lh research dl position ape yg ada dlm company 2 ..... lgpun HR malas nk layan org mcm ni n ramai lg yg mintak kt company dierog.

2nd mistake ialah "berharap keputusannya tidak mengecewakan saya" . ni statement seolah2 try nk ugut company. skrg sape yg bt keputusan nk ambik org ? dier @ company... ln lh klu dier ade kenal org dlm. jadi ati2 tulis cover letter.

Gud luck kepada sape yg tgh mcari keje skrg .......

Earth hour: TNB records 550MW drop

Monday, March 30, 2009

KUALA LUMPUR: Although the Earth Hour campaign last Saturday resulted in electricity consumption dipping by 550 megawatt but Tenaga Nasional Berhad (TNB) is not complaining.

Rather, TNB accepted that the hour-long campaign, which began at 8.30pm, was for a good cause.

The 550 megawatt is equivalent to 14 million fluorescent bulbs of 40 watt each.

"While this minor fall in demand will result in a slight shaving of our revenue, we accept that Earth Hour is for a good cause," said TNB president/chief executive officer Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh in a statement here Monday.

He said, during the one-hour period of the energy conservation initiative, TNB staff were extra vigilant, in the event of untoward operational snags.

"Everything went on very smoothly and we were able to respond to the slightly lower demand, without any operational glitch.

"Demand peaked almost rapidly at 9.30pm, to follow the normal Saturday evening demand pattern," added Che Khalib.

He said TNB was surprised by the support and appreciation demonstrated by many of its customers on the worldwide Earth Hour campaign. - Bernama

Published: Monday March 30, 2009 MYT 8:43:00 PM, The Star

60 Earth Hour ........... hepi giler

Ari sabtu 28 March, aku bgitu seronok nk sambut time 60 Earth Hour ....... seronok mcm nk sambut ari raye. aku g umah mber aku kt kepong mlm 2 coz ade mkn2.

smpai je kt umah diaorg, aku tanya diaorg...... (bahasa sarawak)

aku : kitak sambut mlm tok 60 earth hour sik?

mimi : mstilh sambut ......

aku : ifa ktk sambut sik?

ifa : auk msti sambut ......

aku ingat dioarg x sambut kempen earth hour tp aku silap ..... uhuhuhu ......

tepat kui 8.30 aku terus cal parent aku kt miri, aku tyk parent aku ade x diaorg tutup lampu . mak aku ckp da tutup lampu umah, alangkah hepi nyer huhuhuhu. time 2 mber2 aku cal parent diaorg gak, parent diaorg pun support dis programme. uhuhuhu ..... walaupun kiteorg ade jamuan, kiteorg tetap mkn dlm gelap...... hanya bercahaya kan tv . nasib baek aku x tergigit jari dlm gelap. mber aku nk g toilet pun kiteorg larang dier bukak lampu toilet, kiteorg bg lilin kt dier. tapi die x jd toilet ....... kecian kt dier .......

x sangka pgramme ni d sambut seluruh Malaysia walaupun ni 1st time. Aku ucap tahniah n syabas kepada rakyat Malaysia yg myokong programme ni ........ Thanks support dis programme

who says our English is teruk.?

Sunday, March 29, 2009

Who says our English is teruk? Just see below - Ours is simple, short, concise, straight-to-point, effective etc ...

WHEN GIVING A CUSTOMER BAD NEWS

Britons: I'm sorry, Sir, but we don't seem to have the sweater you want in your size, but if you give me a moment, I can call the other outlets for you

Malaysians: No Stock


RETURNING A CALL

Britons: Hello, this is John Smith. Did anyone page for me a few moments ago?

Malaysians: Hello, who page?


ASKING SOMEONE TO
MAKE WAY
Britons: Excuse me, I'd like to get by. Would you please make way?

Malaysians: S-kew me


WHEN SOMEONE OFFERS TO PAY

Britons: Hey, put your wallet away, this drink is on me

Malaysians: No-need, lah


WHEN ASKING FOR PERMISSION

Britons: Excuse me, but do you think it would be possible for me to enter through this door?

Malaysians: (pointing the door) can ar?


WHEN ENTERTAINING

Britons: Please make yourself right at home

Malaysians: Don't be shy, lah!


WHEN DOUBTING SOMEONE

Britons: I don't recall you giving me the money

Malaysians: Where got?


WHEN DECLINING AN OFFER

Britons: I'd prefer not to do that, if you don't mind

Malaysians: Don't want la ...


IN DISAGREEING ON A TOPIC OF DISCUSSION

Britons: Err. Tom, I have to stop you there. I understand where you're
coming from, but I really have to disagree with what you said about the issue

Malaysians: You mad, ah?


WHEN ASKING SOMEONE TO LOWER THEIR VOICE.

Britons: Excuse me, but could you please ! lower your voice, I'm trying to concentrate over here

Malaysians: Shut up lah!


WHEN ASKING SOMEONE IF HE/SHE KNOWS YOU.

Britons: Excuse me, but I noticed you staring at me for some time.. Do I know you?

Malaysians: See what, see what?


WHEN ASSESSING A TIGHT SITUATION.

Britons: We seem to be in a bit of a predicament at the moment.

Malaysians: Die-lah!!


WHEN TRYING TO FIND OUT WHAT HAD HAPPENED

Britons: Will someone tell me what has just happened?

Malaysians: Wat happen Why like that....


WHEN SOME ONE DID SOMETHING WRONG

Britons: This isn't the way to do it here let me show you,

Malaysians: Like that also don't know how to do!!!!


WHEN ONE IS ANGRY

Britons: Would you mind not disturbing me

Malaysians: Celaka u

aku nk kongsi video menarik kt u all

Saturday, March 28, 2009

Cuba u all dgr n lihat video ni. Ape comments u all? best x?
tajuk video ni "My Mom Song". By d way , video ni mber aku bg .......

video
click kt play utk maen kn .......

kenapa aku anti motosikal



Click kt pic utk full screen

resume part 1

Friday, March 27, 2009

Smlm aku terima resume. Org 2 antaq resume melalui my email n tlg fwd kn kt mber aku. Aku x kisah lh nk tlg tapi alangkah tkejut nyer aku apabila bukak resume dier. Ade gak kesilapan yg dier bt. Tapi aku selalu gak tgk kesilapan yg slalu d bt oleh org yg nk apply keje:

kesilapan org yg selalu bt:

1) xade gmbr

xade gmbr. gmbr 2 penting supaya org yg nk interview 2 tau org 2 mcm mane org nyer. tapi perlu ati2 letak gmbr coz melalui gmbr org bleh tau kite ni mcm mane org nyer. 4 example:

katakan nk apply position customer service, jgn lh antaq gmbr kite yg garang n x senyum. confirm kene reject. ln lh klu nk mitak position utk jd pegawai polis ker, br bleh letak gmbr garang

2) kesilapan nama khas:

slalu nyer jgn lh bt kesilapan kecik seperti "MARA University Of Technology Malaysia". xpernah lagi UiTM declare nama ni. Nama UiTM br ialah "Universiti Teknologi Mara (UiTM) Malaysia". Klu aku yg interview confirm reject. Jd kene peka lh ckit dgn universiti sendiri

3) email

jgn lh bg email bkn2 dlm resume. contoh nama org 2 Zaharia Zahari , tp tulis email nike_87@yahoo.com . mmg sah org 2 x serius mintak keje. Cara yg btul utk tulis email zaharia_zahari@yahoo.com (klu x ade email guna nama sendiri better bt satu)

4) asingkan email

jgn guna email yg sama utk mintak keje dgn email yg kite guna utk subscibe benda yg bkn2 bcoz company besaq bleh read email kite. walaupun kite guna yahoo mail, gmail ker n so on. diorg ade sistem utk read email kite walaupun u all bt email kt luaq negara

5) ikut susunan

jgn lh dlm resume x ikut urutan. contoh part education. better kite start dari atas yg paling tggi iaitu master,degree,diploma,stpm n so on

6) title

jgn lh tulis title utk cover letter applying for any post. confirm reject. bcoz org 2 malas nk bukak website n tgk position ape yg diorg offer

7) print

jgn print direct resume dr jobstreet @ ape2 website yg ln. it show org 2 malas btul

8) english

kene pasti kan penggunaan grammar yg btul. klu x pasti cr lh org yg expert dlm english

nothing imposible

I suke article ni coz simple yet meaningful ....... motivate yourself .......

When someone tells you that you can't do something .......


Look around...

Consider all options...


Then GO for it!


Use all the things God gave you!


Be creative!

In the end, you will succeed and prove them wrong!


"Nothing is impossible, if your heart is willing"
"Have A Winning Life"

teka teki

1) Antara orang perempuan dengan angkasawan perempuan apakah perbezaan dan persamaannya... ?

Jawapan: Perempuan = Datang Bulan. Angkasawan Perempuan = Datang Ke bulan... Kui... Kui... Kui...

2) Antara seorang pahlawan dan seorang perawan, mereka mempunyai satu perjuangan yang sama... Apa Dia?

Jawapan: 'Darah'... Pahlawan berjuang hingga ke titisan darah yang terakhir, manakala perawan pulak berjuang hingga ke titisan darah yang pertama... huhuhu

3) Bom apakah yang tak pernah meletup?

Jawapan: Bomba & kuih bom...hehehehehe

4) Kereta apa yang orang tak pernah panggil kereta?

Jawapan: Teksi

I can read it ! can you ?

I CAN READ IT! CAN YOU?
Ada sesiapa yg boleh baca ni?

(Mgnieukt kjiaan Cmabrigde Uinervtisy sseaipa upn bleoh mmbcanaya waalu hruufyna brterbaur kraena oatk ktia tiadk mngjea hruuf stau-prestau tpai mmebcaa preaktaan sceara mnyeulruh asalakn hruuf peratma jgua ynag trakehir bareda diteamptyna) :-

fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too.
Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe can.

i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!

EARTH HOUR 2009

Earth Hour Logo by Earth Hour Global.
The question we always ask is "what can I do?" to arrest climate change. Well, as simple as it may sound, using less electricity is an important way to slow down climate change.

Climate change is caused by burning of fossil fuels like coal, oil and natural gas. Power plants are among the biggest consumers of fossil fuels, and thus if we use less electricity... well, you get the picture.

So on Saturday, March 28th 2009, at 8:30pm, we will join residents of more than 1,000 cities the world over in Earth Hour. All you have to do is turn off electricity in your homes for one hour. 50 million people participated last year, and the target this year is 1 billion.

3K (kiss - kick - kiss)

Actually aku blajar dr sorang AVP (assistant vice president). 3K ni aku br tau btapa penting nyer dlm kehidupan. Time die bg speach aku ttarik topik 3K ..... Tapi aku apply 3K 2 kt my boss

Ape itu 3K ?

3K stand 4 : Kiss , Kick , Kiss

Mcm mane nk guna 3K ?

Sekiranyer kire ingin mgubah sesorang kite kene guna 1st Kiss dgn cara memuju die :

Aku : U nyer speech best. I x pernah dgr lagi. Byk benda br I blaja dari speech u td (kite guna 1st kiss utk memuji dier)

Bos : Really. Lagi pun I maen ckp je dpn audience

2nd kite guna kick. Mcm mane nk guna kick ? aku ajar korang n tgk perbualan kt bwh ni :

Aku : Tapi bos klu u ubah ckit cr penyampaian u, msti best. Klu u bckp, try apply ur idea n dpt apply that's idea dgn keje diorg. Coz zaman skrg, staff skrg x suke dgr speech yg panjang n x bleh apply tmpt keje. Takut diaorg mengantok je dgr speech panjang2. (kite guna kick kpd dier utk bgtau ape kekurangan @ cr yg x sesuai)

Boss : I rasa mcm 2 gak. Tapi I try ubah kan

3rd Kite guna kiss blk utk memuji dier blk :

Aku : Ok lh 2, klu u ubah at least diaorg bleh apply ur idea kt tmpt keje diaorg. Jadi x sia2 lh klu diaorg dtg team building ni. Sometimes ur idea can so solve their problem.

Boss : I pun da lama tpikiq ade something yg kurang. Nnti I pikiq mcm mane nk bt my presentation lagi baek

3K ni bleh apply dlm ape2 keadaan. X kisah klu dgn bos ker, kwn ker, gf ker, bf ker @ sape2 yg rasa2 kite nk tlg ubah kn sikap, tingkah laku dier @ sbagai nyer.


Selamat mencuba

sekadar renungan bersama

Thursday, March 26, 2009

RENUNGAN:

1) Dari bujang
---- kahwin , no 1 ---- no 2 ---- dll ....

2) Dari pakai moto kapcai
---- kancil-wira ---- honda ---- seterusnye ....

3) Badminton
---- golf ....

4) Rumah sewa
---- rumah murah ---- rumah teres ---- banglow ....

5) Technician
---- supervisor ---- engineer ---- manager ....

6) Tv 14'
---- 21' ---- 29' ---- Home theather ....

7) Sg Danga
---- Tanjung Leman ---- Langkawi ---- Hadnyai ---- Bangkok ....

8) Dalam semua segi, kita mahu kan perubahan ke arah yang lebih baik dan glamour ....

9) Memancing kat parit / longkang
---- sungai ---- kolam (bayar punyer) ---- laut dalam (sewa bot mewah) ---- Kalong ....

TETAPI ....

KITA JUGA LUPA ....
SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN KITA ....

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT
ADALAH PEMBERIAN TUHAN .... 'ON LOAN' ....

SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION, BERAPA BANYAKKAH KITA MASUKKAN ITEM-ITEM YANG MEMBAWA KEARAH 'PERSEDIAN UNTUK MATI'


Umpamanya:

1) Tak sembahyang ---- pastikan sembahyang
---- jadikan amalan ....

2) Banyak maksiat
---- kurangkan ---- hapuskan ....

3) Bangi
---- Madinah ---- Mekah ....

4) Sedekah RM1.00
---- RM10.00 ---- RM100.00

5) Sembahyang di rumah
---- sembahyang di surau / masjid ....

6) 5 jam sehari menonton TV
---- 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU ....

7) 3 jam baca surat khabar / majalah / internet
---- 2 jam majalah / surat khabar / internet & 1 jam membaca AL-QURAN / selawat , zikir ....

8) Apa apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT ....

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL improvement banyak kepada ke arah KEDUNIAAN SEMATA. Perkara berkaitan AKHIRAT slowly di ketepikan ....


Contohnya:


Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur-ansur ....
Kalau dulu tak kenal DANGDUT/KARAOKE .... bila tuhan beri kenaikan pangkat & gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa
.... Macam macam lagi yang kita pun sedia maklum dan tahu .... malah berlaku dikalangan ahli keluarga kita, jiran, rakan-rakan, DLL. Jadi samalah kita membuat BALANCE ACTION PLAN, BALANCE OBJECTIVE & TARGET dan BALANCE IMPROVEMENT.

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun
.... Tuhan juga memberi kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manafaatkan dengan sebaik mungkin .... Tuhan hanya mahu kita beramal selama lebih kurang 40~~50 tahun demi untuk mendapat balasan Syurga untuk selamanya ....

infiniti ....

Semoga tuhan terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya di dunia dan akhirat ....

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin
....

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus
....

3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina
....

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung disyurga mengikut kehendak mereka
....

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung di udara tidak di bumi dan tidak di langit sampai hari kiamat
....

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik
....

7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka diseksa berserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat ....

Telah bersabda Rasullullah S.A.W:

Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat
pada hari mereka keluar dari kuburnya :

1. Orang-orang yang mati syahid
....

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan
....

3.
Orang-orang yang berpuasa di hari Arafah ....

Sekian untuk ingatan kita bersama ....