10 jenis solat yang tidak diterima oleh Allah S.W.T

Thursday, April 9, 2009

Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud : "Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya." (Tabyinul Mahaarim)

Rasulullah S.A.W telah bersabda bahawa : "10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah S.W.T, antaranya :

1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.

2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.

3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.

4. Orang lelaki yang melarikan diri.

5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).

6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.

7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.

8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.

9. Orang-orang yang suka makan riba'.

10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar."

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : "Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah S.W.T dan jauh dari Allah."

Hassan r.a berkata : "Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk."

sape kata pelajar Malaysia x bleh cipta robot bleh sembahyang

Wednesday, April 8, 2009

video

Aku nak ucapkan tahniah kepada pelajar ni dr UIA yg mecipta robot yg bleh sembayang. 1st time in my life aku dpt tgk robot bleh smbyg. memang hebat........

klu lh pihak IPTA bg peluang dan ruang kepada student2 mcm ni utk menonjol creativity diaorg, sy percaya student2 kite mampu bina satu robot yg mpunyai nilai2 islam yg lebih canggih dan mampu mgatasi robot2 dr Jepun. kite bleh lihat lh sendiri dr videoclip ni bertapa creative nyer student2 kite walaupun kite sendiri x mpunyai teknologi dan peralatan dr luaq negara tp kita mampu mghasilkan sesuatu yg boleh dbanggakan.

Syabas kepada student yg bt robot ni.

MALAYSIA BOLEH !!!

sehari d temerloh

Team kiteorg bt prgrm ni

Semalam aku g temerloh coz ade prgrm cna. maklum lh aku ni assistance project. aku btolak dlm kui 5.30 a.m. dr s.alam dgn harapan smpai temerloh b4 8.30 a.m. mcm biasa lh bos aku ambik aku dr umah n die bwk kete smpai kt gombak b4 kiteorg tukaq pemandu. kiteorg jumpe consultant kiteorg on d way to pahang...... dlm kui 6.10 a.m.

Kete consultant kiteorg guna Pajero n my boss car Ford Ranger

Tempat kiteorg jumpe consultantaku klaparan time 2. coz x sempat nk bkfast. cuma aku jamah roti je. ckit je. lgpun time aku pening kpala n sakit perut. lepas jumpe consultant kiteorg terus gerak. guna 2 buah kete. aku bwk kete bos aku iaitu ford ranger n our counsultant bwk pajero......

dekat highway kt pahang aku kiteorg test klajuan. mula2 kiteorg bwk 90 km/j lepas 2 110 km/j lepas 2 130 km/j. masa aku bwk 130 km/j aku pelik coz kete pajero consultant kiteorg meninggal kn kiteorg jauh. jd aku x puas ati aku tekan minyak smpai 145 km/j br aku dpt kejar pajero 2 n pajero time 2 bwk 130 km/j. huhuhuhu. x sangka pajero 2 lg laju dr ford ranger.

Dalam class

My boss tgh bt keje

smpai kt estate kerdau dlm kui 8.45 a.m lmbt ckit dr jadual. kiteorg kemas2 n prepare material. aku dpt layan istimewa dr bos n staff kt cna. mcm 1st class. uhuhuhu. class kiteorg start kui 9.15 a.m. nama program aku 4X4 Defensive Driving. pgrm ni lebih focus mcm mane nk bwk 4 wheel drive dlm estate dgn btul tmasuk turun bukit, reverse , naek bukit n cr menyelamat kete ln. prgrm d bahagikan kpd 2 iaitu dlm class dan luaq class.

dlm class dioarg dgr ceramah n dekat luaq dioarg akan apply ape yg diaorg blaja dlm class td dgn situasi yg sbenar. best giler prgrm ni..... uhuhuhu

waktu tghari kiteorg ade discussion:

tapi aku baca novel...... hahahaha

kui 2.30 p.m :
Tgh bt discussion b4 start

Di kawasan estate , amali

dlm kui 2.30 p.m kiteorg start bt practical kt luaq. ape yg diaorg blaja dlm class akan d practice kn kt luaq. mcm2 gelagat participant aku tgk. ade yg da lama bwk kete, tp stil x tau bwk kete dgn cr btul.... uhuhuhu. tp sayang nyer prgrm ni hanya utk company kiteorg je...... uhuhuhu

Gmbr2 participants

Abis prgrm dlm kui 7.00 p.m...... kiteorg terus blk s.alam.........

effect of cold water


Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas ....

Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!. Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah akan mendapat faedah dari amalan ini.

Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk korang baca. Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT.
Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.


:Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!


Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri.
Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda.
Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung.
Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur. Marilah kita berwaspada dan berhati-hati...

Lebih banyak korang tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup...

tahniah kpd Dato' Sri Mohd Najib

Monday, April 6, 2009



Rasa nyer x tlambat nk ucapkan tahniah kpd dan syabas Yang Amat Berhomat Dato' Sri Mohd Najib bin Haji Tun Abdul Razak yang dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia ke-6 pada 3 April 2009.

sedey

Smlm aku menitis air mata tkenang ape yg menimpa diri ku selama ni. x mampu ku ungkapkan dgn kata2 walaupun satu patah pkataan pun. hanya kesedihan menyelubungi diriku ini. aku da x tau nk luahkan pada sape2. hanya org 2 yang memahami perasaan ku tapi skrg da jd kenangan.

Lagu "kerispatih - tapi bukan aku" yang mampu ku dgr kan