tips memilih tempat duduk di dalam kapal terbang

Wednesday, March 25, 2009

http://www.rap.ucar.edu/applications/llwas/windshear-crash-lge-hvs.jpgairplane-crash by astrogator.Vliegtuig neergestort voor de Polderbaan / Airplane crash near Polderbaan Schiphol by michelvanbergen.

Kebanyakkan org memilih tempat duduk di dalam kapal terbang berdasarkan keselesaan dan tempat duduk yang mempunyai tingkap......... kadang2 memilih tmpt duduk di hadapan @ belakang agar memudahkan kite keluar dari kapal terbang......

Sometimes ada juga memilih tempat duduk kerana senang pergi toilet........ tp adakah kite memilih tempat duduk berdasarkan KESELAMATAN?


Mengapa memilih tempat duduk perlu mengambil kira keselamatan?


sekiranya berlaku kemalangan , peluang untuk hidup masih ada...... at least kita sudah bersedia menghadapi kemalangan.


Bagaimana memilih tempat duduk?


Apabila kite perhatikan nahas kapal terbang yang berlaku di seluruh dunia, kebanyakkan penumpang yang selamat adalah penumpang yang duduk di tengah @ berdekatan dengan sayap. Apabila berlaku kemalangan seperti terhempas , selalunya bahagian tengah pesawat selalunya terselamat sebab struktur bahagian tengah lebih teguh dibandingan bahagian hadapan @ ekor...... jd chances untuk hidup adalah tinggi.....


Jadi fikir2 kan lah b4 memilih tempat duduk di dalam kapal terbang

3 comments:

Azlee Iskandar said...

hhhehe...i x penah terfikir pon:)huhu...main belasah jek:)

nick2995 said...

aiiiii.........bole pakai ke petua ni??????
tp klu da ajal nak mcm mn.duduk kat mn pun tatap mati juga pok......but anywy good idea...

nick2995 said...

hei tp nak tnya nie.....awak ada info ke psl nahas kapal terbang adam air 1 jan 2007 n nahas kpl trbg air france tu. nak tau dpt tak info terkini.klu ada apa kata awak masukan dlm blog nie...sedih n hibalah bl dgr rakaman suara kotak hitam dr adam air yg terhempas tu...nak tau juga dah jmp ke mayat mangsa.tu je

Post a Comment